PFA/II Neplătitor de TVA – impact TVA – când se face achiziție intracomunitară de servicii!

PFA/II Neplătitor de TVA – impact TVA – când se face achiziție intracomunitară de servicii!

PFA/II – neplatitor de TVA – nu înseamnă că nu este obligat la plata TVA!
În funcție de serviciile de care beneficiază o PFA/ II, poate fi obligata la plata TVA!!
Atunci când un neplătitor de TVA, primește facturi de servicii de la furnizori care nu sunt stabiliți în Romania ( Ex: Google, Facebook- însă cu sediile fiscale în UE), se află în situația în care, de multe ori fără să știe la început, face o achiziție intracomunitara de servicii.
Achizițiile intracomunitare de servicii se referă la achiziții de servicii de la furnizori din statele membre UE.
Care este impactul din punct de vedere TVA -atunci când vorbim de achiziții intracomunitare de servicii?
Cazul 1.
 
Firmă neplătitoare de TVA.
Neplătitor de TVA fiind, nu poți face achiziții intracomunitare de servicii înainte de a obține un cod special de TVA de la ANAF.
Codul special de TVA se obține prin completarea si depunerea formularului 091 la ANAF (Declarația de înregistrare în scopuri de TVA/Declarație de mențiuni)
Dupa primirea codului special, acesta se va transmite furnizorului de servicii din statul membru UE, în baza căruia, va emite o factura fără TVA.
 
În cazul achizițiilor de servicii intracomunitare, NU exista plafon ca și în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri unde există un plafonul de 10.000 EUR (34.000 în echivalent lei), pană la care nu ești obligat să soliciți codul special de TVA.
Astfel, indiferent de sumă, va trebui să se solicite codul special de TVA înainte de a efectua o achiziție intracomunitara de servicii.
Ulterior, se va achita TVA în Romania calculat la valoarea fără TVA a facturii primite de la furnizor.
Se întâmplă frecvent situații în care se omite obținerea acestui cod special de TVA anterior achiziției, fapt care atrage după sine primirea unei facturi cu TVA de la furnizorul din statul membru UE. În acest caz recomandarea este de înregistrare cât mai rapid în scop special de TVA. Apoi, din punct de vedere fiscal, pentru aceste achiziții in Romania se mai datorează încă odată TVA, la valoarea întreagă a facturii.
 
Uneori, chiar dacă ai comunicat codul special de TVA, furnizorul emite factura cu TVA-ul din statul membru de care el aparține.
Alteori furnizorul din statul membru emite factura fără TVA, deși beneficiarul serviciilor nu detine un cod de TVA valabil sau cod special de TVA. 
 
Pentru a declara operațiunile descrise mai sus, se întocmește Decontul special de TVA -D301 și bineînțeles Declarația privind operațiunile intracomunitare (D390).
Suma declarata în Decontul special de TVA (D301) va fi achitată la bugetul de stat până pe data de 25 a lunii următoare operațiunii.

Ai nevoie de un consultant financiar eficient?